Επίγεια ψηφιακή τηλεόραση

Επίγεια ψηφιακή τηλεόραση




Ξεκίνησε η Ψηφιακή Τηλεόραση στην Αθήνα
Ιστορική ημέρα η σημερινή για την ψηφιακή τηλεόραση που κάνει την παρθενική της και στην Αττική για... τα μάτια 4,5 εκατ. Αθηναίων που εγκαταλείπουν σταδιακά την αναλογική για καθαρότερο ήχο και εικόνα, σίγουρη μετάδοση σήματος και πολλές διαδραστικές υπηρεσίες. έχοντας ήδη δοκιμαστεί στην ψηφιακή περιπέτεια η Digea των 7 καναλιών (Mega, ANT1, Alpha, Star, Alter, ΣΚΑΙ, Μακεδονία) και καθώς έχει ήδη εμπεδώσει το «ψηφιακό» μάθημα σε Κόρινθο και Θεσσαλονίκη, μπαίνει στα βαθιά νερά δύο (ή μήπως 5;) χρόνια πριν την οριστική παύση της αναλογικής. Ορισμένες απαντήσεις για τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται είναι:

Πώς θα βλέπουμε ψηφιακά στην Αθήνα
Η Digea ξεκινά σήμερα την ψηφιακή εκπομπή από τα κέντρα εκπομπής Αίγινας και Υμηττού, παρέχοντας ψηφιακό σήμα στον μισό πληθυσμό της Ελλάδας. Το αναλογικό σήμα θα συνεχίσει να εκπέμπεται από το κέντρο του Υμηττού, ενώ θα διακοπεί από την Αίγινα. Το κέντρο της Πάρνηθας θα συνεχίσει να εκπέμπει αναλογικά, καθώς δεν συμμετέχει στη μετάβαση. Στους Δήμους Βουλιαγμένης, Βούλας, Γλυφάδας και Περάματος, οι τηλεθεατές πρέπει σήμερα να είναι έτοιμοι (με αποκωδικοποιητές ή με συσκευές κατάλληλης τεχνολογίας) ώστε να λάβουν ψηφιακό σήμα λόγω διακοπής του αναλογικού από την Αίγινα
.

Επίγεια ψηφιακή τηλεόραση

H επίγεια ψηφιακή τηλεόραση [Digital terrestrial television – DTTV ή DTT] θεωρείται η εξέλιξη της εκπεμπόμενης, αναλογικής τηλεόρασης. Σε αντίθεση με άλλες πλατφόρμες, όπως τη δορυφορική εκπομπή σήματος όπου απαιτείται κάτοπτρο [πιάτο] ή την IPTV που προϋποθέτει σύνδεση στο διαδίκτυο, η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση εκπέμπεται σε ραδιοσυχνότητες μέσω επίγειου χώρου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, όπως και με την αναλογική τηλεόραση, το σήμα συνεχίζει να λαμβάνεται με μια απλή κεραία [aerial], όμως η μεγάλη διαφορά είναι η διαδικασία της πολυπλεξίας [multiplexing] που δίνει τη δυνατότητα για λήψη πολλαπλών καναλιών [προγραμμάτων] στον ίδιο δίαυλο συχνοτήτων [π.χ. ένα UHF κανάλι]. Με απλά λόγια, σε κάθε συχνότητα μπορούν πλέον να εκπέμψουν περισσότερα από ένα τηλεοπτικά κανάλια και μάλιστα μαζί με συνοδευτικές υπηρεσίες, όπως τον ηλεκτρονικό οδηγό προγράμματος [EPG].
Ως αποτέλεσμα συναπόφασης όλων των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου η χώρα μας να διαθέτει μία σύγχρονη ψηφιακή πλατφόρμα, η τεχνολογία που επιλέχθηκε είναι το DVB-T MPEG-4 ή H.264 και αφορά τόσο στο πρότυπο όσο και στο το πρωτόκολλο κωδικοποίησης.


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Επίγεια και δορυφορικά συστήματα λήψης

Κεραίες κεντρικές πολυκατοικίας

Δορυφορικά συστήματα